Produkty bogate w żelazo

Osoby osłabione oraz anemicy wiedzą, że muszą spożywać dużo żelaza, by powrócić do zdrowia i witalności. Przeciągający się stan zmęczenia nie należy do przyjemnych, a przy tym może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia – prowadzi między innymi do arytmii serca. Warto więc poza tabletkami bogatymi w żelazo spożywać więcej produktów, które posiadają je w naturalnej postaci. Przede wszystkim należy zaprzyjaźnić się z mięsem, najlepiej z czerwonym (np. wołowina). Wyjątkowo bogate w żelazo są również wątróbki, jednak nie każdy jest się w stanie przełamać, by zjeść coś takiego. Do tego dochodzą liczne rośliny – szpinak, buraczki, fasolka szparagowa. Również rodzynki i inne suszone owoce (morele, śliwki) pozytywnie wpływają na zdrowie anemików. Jedzenie wyżej wymienionych produktów sprawia, że organizm zaczyna produkować więcej hemoglobiny, a także lepszej jakości czerwone ciałka krwi. Tabletki zawsze pozostaną chemią. Jednak nawet je należy połykać według określonych zasad – nie w trakcie jedzenia, a w jakiś czas po nim. Najlepiej wraz z żelazem brać również witaminę C, która pomaga je wchłaniać. Zbyt długa kuracja lekami może prowadzić do bólów żołądka. W trakcie terapii warto również zaprzyjaźnić się z produktami pełnoziarnistymi, natką pietruszki, twarogiem czy boćwinką. Jeśli po zrobieniu kontrolnych badań okaże się, że anemia zniknęła, nie należy zaprzestawać kuracji. Osoby podatne na anemie mogą ją łapać nawet w wyniku stresu, zaś produkty zawierające żelazo zawsze będą pozytywnie wpływać na organizm. Za to z powodzeniem można odstawić leki.